Materiaalit

Silikoni

Silikoni on yleinen ja kaikille tuttu pehmeä materiaali, jota käytetään hyvin moniin tarkoituksiin esim. ruoanlaitossa, säilytyksessä, eristeenä, tiivisteenä, pinnoitteena, lääketieteessä ja kosmetiikassa.

Silikoni on osaksi orgaaninen polymeeri mutta se ei kuitenkaan ole muovi. Sen raaka-aineena käytetään piitä ja happea. Sitä ei voi kierrättää eikä se ole biohajoava, joten se tulee hävittää poltettavan sekajätteen mukana.

 

Silikoni on kestävä materiaali, joten siitä valmistetut tuotteet kestävät kovaakin käyttöä hyvin. Silikonia ei naarmuunnu eikä repeä helposti, mutta terävät esineet vaurioittavat sitä. Se on lämmönkestävää eikä haurastu auringossa. 

Silikoni on hygieeninen aine ja turvallinen käytössä, sillä se ei sisällä bisfenoli-A:ta eikä ftalaatteja eivätkä bakteerit ja lika läpäise sitä helposti. Silikoni sopii kumiallergikoille, sillä ei myöskään sisällä lateksia.

Silikonista valmistettu tuote puhdistetaan vedellä ja miedolla saippualiuoksella, huuhdellaan ja kuivataan. Siihen voi myös käyttää seksivälineille tarkoitettua puhdistusainetta. Silikonista valmistetun tuotteen kanssa saa käyttää ainoastaan vesipohjaista liukuvoidetta, sillä silikonipohjainen voide haurastuttaa tuotetta.

 

TPE

TPE eli termoplastinen elastomeeri eli termoelasti on pehmeä ja sitkeä kestomuovi. Sitä käytetään kumin vaihtoehtona, koska se on kumimainen ja kimmoisa, ja se on täysin lateksiton eli sopii mainiosti kumiallergikoille. 

TPE on ekologinen materiaali, sillä se on PVC-vapaa ja biohajoava. Koska TPE-materiaali on kosteutta läpäisemätön se estää bakteerien ja mikrobien kerääntymisen tuotteeseen. 

TPE:stä valmistettu tuote puhdistetaan vedellä ja miedolla saippualiuoksella, huuhdellaan ja kuivataan tai annetaan kuivua itsekseen. Siihen voi myös käyttää seksivälineille tarkoitettua puhdistusainetta. TPE:stä valmistetun tuotteen kanssa saa käyttää vain vesipohjaista liukuvoidetta; silikoni- ja öljypohjainen liukaste voi vahingoittaa materiaalia. 

Muut muovit

 

ABS on kevyt, jäykkä, luja ja sitkeä muovi. Sitä käytetään laajasti erilaisten kestomuovituotteiden valmistukseen esim. kodinkoneisiin, tietokoneisiin ja LEGO-palikoihin. Seksivälineisiin se soveltuu sileytensä ja liukuvuutensa ansiosta. – ABS kierrätetään energiajätteenä. 

PS eli polystyreeni on lasinkirkas muovi ja sitä on käytetty paljon mm. kertakäyttötuotteissa. Se on kirkas, jäykkä ja kova elintarvikehyväksytty muovi, jolla on hyvä pintakiilto, mutta se on myös haurasta. – PC on kierrätettävä materiaali, joko uusiokäyttöön tai poltettavaksi. 

PMMA on lasinkirkas akryylimuovi, joka on jäykkää ja pinnaltaan kovaa, mutta joka naarmuuntuu herkästi.
– PMMA soveltuu materiaalin kierrätykseen ja poltettavaksi energian tuotantoon.

 

PVC-muovin kovuus vaihtelee paljon, sillä siihen voidaan lisätä tarkoitukseen sopiva määrä pehmentäviä ainesosia, kuten silikoni- ja kumiseosta, joten PVC:stä valmistettuja seksivälineitä ei suositella kumiallergisille. Ne saattavat sisältää pieniä määriä ftalaatteja (tämän voi varmistaa tuotteen kuvauksessa verkkokaupassa). Sen hyviä ominaisuuksia ovat mm. sen kestävyys ja puhtaana pysyminen. – PVC soveltuu erinomaisesti kierrätettäväksi materiaalin uusiokäyttöön tai energian tuotantoon. 

Kovamuoviset tuotteet ovat hygieenisiä. Kovamuoveista valmistettu tuote puhdistetaan vedellä ja miedolla saippualiuoksella, huuhdellaan ja kuivataan tai annetaan kuivua itsekseen. Siihen voi myös käyttää seksivälineille tarkoitettua puhdistusainetta. 

Kovamuovista valmistetun tuotteen kanssa saa käyttää vesipohjaista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Jos tuote kuitenkin sisältää muista materiaaleista valmistettuja osia, käytä vain vesiliukoista liukastetta. PVC-muoviseen tuotteeseen soveltuu vain vesipohjainen liukuvoide; silikoni- ja öljypohjainen liukaste voi vahingoittaa materiaalia. 

Luonnonkumi eli lateksi

Luonnonkumi on ikiaikainen materiaali ja myös perinteinen seksituotteissa käytetty materiaali; sitä on käytetty paljon esim. kondomeissa ja kumiasuissa.  Monet ihmiset ovat kuitenkin lateksille allergisia, jolloin näitä tuotteita ei voi käyttää.  Onneksi on myös olemassa synteettistä kumia (esimerkiksi neopreeni), jonka yleisin raaka-aine on maaöljy ja on siis muovia vastaava tuote. 

Lateksi on materiaalina kestävää ja joustavaa mutta napakkaa. Luonnonkumi on melko ekologinen tuote, sillä se on biohajoavaa. Luonnonkumituotteet tulee säilyttää suojassa auringonvalolta ja kuumalta ja erillään toisistaan. 

Lateksista valmistettu tuote puhdistetaan vedellä ja miedolla saippualiuoksella, huuhdellaan ja kuivataan tai annetaan kuivua itsekseen. Siihen voi myös käyttää seksivälineille tarkoitettua puhdistusainetta. Kumisia vaatteita voi myös huoltaa hoitavilla kiillotusaineilla. Vaatteet pestään heti käytön jälkeen ja ripustetaan vaateripustimelle. Kun vaate on kuivunut, sen sisäpuoli käsitellään talkilla. Lateksista valmistetun tuotteen kanssa saa käyttää vesipohjaista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. 

HUOM: Älä käytä öljypohjaisia tuotteita, kuten hieromaöljyjä, lateksin kanssa, koska ne haurastuttavat lateksia.

 

 

 

Metalli

Erilaisista metalleista, kuten teräs ja alumiini, valmistetut seksivälineet ovat kovia ja kestäviä. Ne ovat hygieenisiä, sillä niiden puhdistaminen on helppoa miedolla saippuavedellä ja tarvittaessa voi myös käyttää seksileluille tarkoitettuaja desinfiointiaineita. Niiden kanssa voi käyttää sekä silikoni- että vesipohjaista liukastetta. Jos ne on päällystetty tai niiden osa on muuta materiaalia, kuten silikonia, tarkista hoito-ohje myös sen materiaalin mukaan.